Powstała z myślą o osobach borykających się z insulinoopornością bądź cukrzycą typu II. Oparta jest na produktach o niskim indeksie glikemicznych, czyli takich, po których spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta powoli. Wobec czego chroni przed nagłymi i gwałtownymi wyrzutami insuliny. Z diety wyeliminowane są węglowodany proste, nasycone kwasy tłuszczowe oraz produkty wysoko przetworzone.

Poniedziałek

Śniadanie

Różyczki z pasty twarogowej ze świeżymi warzywami na pełnoziarnistych tartinkach

Drugie śniadanie

Sałatka caprese ze świeżą bazylią

Obiad

Grillowana pierś kurczaka serwowana na liściach sałaty rzymskiej z cytrynowym vinegrette i purée brokułowym

Podwieczorek

Koktajl wielowarzywny

Kolacja

Kolorowe warzywa pieczone, podane z pieczywem z pełnego przemiału

Wtorek

Śniadanie

Roladki z pieczonej piersi indyka z zielonymi szparagami otulone sosem jogurtowym na kiełkach lucerny

Drugie śniadanie

Sałatka z tuńczyka z kosteczką kiszonego ogórka i kruchym selerem naciowym

Obiad

Plastry pieczonego indyka z sosem koperkowym, płatkami duszonego bakłażana i cukinii

Podwieczorek

Świeży sok z owoców cytrusowych

Kolacja

Orientalny makaron pełnoziarnisty z kurkami i jarmużem

Środa

Śniadanie

Pasta z łososia podana ze świeżym ogórkiem i dwukolorową cykorią

Drugie śniadanie

Koktajl kakaowy z miętą

Obiad

Pieczona polędwica wołowa serwowana z surówką ze świeżej papryki, pomidora, ogórka i gotowaną brukselką

Podwieczorek

Cząstki kiwi w jogurcie naturalnym

Kolacja

Gazpacho z tymiankowym kurczakiem

Czwartek

Śniadanie

Owsianka z twarożkiem, siemieniem lnianym i borówkami

Drugie śniadanie

Grzanka z pełnoziarnistego pieczywa z serem korycińskim i świeżymi warzywami

Obiad

Duszony indyk z czosnkowym szpinakiem, tartą marchewką i mieszanką warzyw gotowanych na parze

Podwieczorek

Lekki krem migdałowy

Kolacja

Sałatka z cząstkami grillowanego kurczaka i dodatkiem pistacji

Piątek

Śniadanie

Jajecznica z pieczarkami i zieloną pietruszką z pomidorowym chipsem

Drugie śniadanie

Niskotłuszczowy serek wiejski, podany z czerwoną rzodkiewką i młodym szczypiorkiem

Obiad

Ryba zapiekana z serem mozzarella i cukinią, serwowana z surówką z czerwonej kapusty

Podwieczorek

Puszysty mus jabłkowy

Kolacja

Krem z brokułów z razową macą